Вашата еmail адреса
за најава на ЛОГИН
еmail листатаЗа Одјава
12 декември 2019
На 11 декември, 2019 во ЗЕЛС Тренинг Центарот беа доделени сертификати на 40-тина учесници од мрежата за УЧР при ЗЕЛС за успешно поминатата обука за спроведување на Функционала анализа во општините, со што ЗЕЛС и Мисијата на ОБСЕ во Скопје ја заокружија оваа заедничка активност што се состоеше од неколку фази. Претставниците од општините кои учествуваа на дводневните регионални обуки што се одржаа во јуни и јули, годинава добија сертификати за учество во обуката за Спроведување на функционалата анализа во општините со што се потврдуваат нивните капацитети за успешно спроведување на овој важен процес за општините. Општините кои добија менторска поддршка за спроведување на Функционална анализа ги презентираа нивните искуства за текот на процесот, но зборуваа и за пречките на кои наидувале и несериозниот пристап на некои колеги или раководството за овој важен процес.
6 декември 2019
Во изминатите пет месеци повлековме една лавина на идеи, иницијативи, ставови за промени во системот на локалната власт. Ако продолжиме со ова темпо верувам дека во следните две години, до завршувањето на нашиот мандат, ќе обезбедиме финансиски стабилни единици на локалната власт; продлабочена децентрализација и одлични организациони општински услови за спроведувањето на надлежностите на локално ниво.
6 декември 2019
Надзорниот одбор на ЗЕЛС на 05 декември, 2019 година, во хотелот „ Александар Палас“ ја одржа петтата седница. Членовите на ова тело дискутираа по Предлог -акцискиот план и Предлог –буџетот на ЗЕЛС за 2020 година. За следната година, Буџетот на ЗЕЛС е димензиониран на 26,249,000 денари и е приближно сличен на минатогодишниот. Извршниот директор на ЗЕЛС, Душица Перишиќ ја образложи структурата на приходите и на расходите за 2020 година, според предвидени активности за 2020 година и информираше за наплатата на членарината на општините кон ЗЕЛС. Таа посочи дека во 2019 година наплатата на старите долгови од членарина кон ЗЕЛС е значително зголемена, каде голема придонес има доделувањето на неповратните средства за враќање на долговите што во септември 2018 година Владата им ги префрли на општините.
5 декември 2019
Во месец ноември ЗЕЛС реализираше голем број настани за општините. Управниот одбор на почетокот на месецот ја одржа дванаесеттата седница. Пред присутните беше презентиран предлогот од работната група задолжена за утврдување на формално-правниот аспект и дефинирање на идните чекори во процесот на децентрализација. Беше формирана Комисија за подготовка на нов стратегиски план на ЗЕЛС за 2021-2025 година. Се отвори дискусија за состојбите со долговите на јавните претпријатија во општинска сопственост; за предизвици со одржувањето и расчистувањето на регионалните патишта, а беа реафирмирани и одредени отворени прашања поврзани со донесување на нов Закон за постапување со бесправно изградени објекти. На оваа седница беше презентиран и концептот за настап на нашата земја на меѓународниот саем -„ДУБАИ- ЕКСПО 2020/21 година“, при што беше понудено учество и на локалните власти. На оваа седница членовите на Управниот одбор го утврдија 5 декември, 2019 година, како датум кога во Скопје ќе се одржи петтата седница на Генералното собрание на ЗЕЛС.
4 декември 2019
На 05 декември, 2019 година (четврток) во Скопје, во хотелот „Александар палас“ со почеток во 12.00 часот, Генералното Собрание на ЗЕЛС ќе ја одржи петтата седница. Делегатите на ова највисокото тело на ЗЕЛС, градоначалниците и членовите на Комитетот на советите при ЗЕЛС ќе ги разгледаат најзначајните документи за работењето на Заедницата за следната година: Акцискиот план и Буџетот на ЗЕЛС за 2020 година. На дневен ред ќе бидат и одредени измени во Статутот на Заедницата. Пред присутните ќе се обрати претседателот на ЗЕЛС, Петре Шилегов, кој ќе говори за активностите и идните планови за унапредување на системот на локалната власт во нашата земја. На седниците на Генералното собрание делегатите отвораат дискусија за актуелни прашања поврзани со локалната власт и имплементирањето на децентрализацијата на власта во нашата земја и изнесуваат предлози и иницијативи за надминување на предизвиците

Погледнете во нашата архива на вести
Прирачник за новоизбраните градоначалници и советници на општините

Годишен извештај 2018

Гласило

Урбана и одржлива мобилност-Mobilitet i qëndrueshëm urban

Стратешки план 2016 - 2020

Е - Градежна дозвола
Електронска градежна дозвола

Родова еднаквост


Градежно Земјиште
GRADEZNO ZEMJISTE

ЗЕЛС е-услуги
Forumski moderatori.mk

© Copyright ЗЕЛС 2009, Сите права се задржани.