ЛОГИН ИЗБОРНИК
Login Izbornik

Вашата еmail адреса
за најава на ЛОГИН
еmail листатаЗа Одјава

Вести


15 декември 2017
Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Mакедонија -ЗЕЛС, има потреба од вработување на: Еден (1) извршител на работно место Советник за обуки, и Еден (1) извршител на работно место Советник за нормативно - правни работи
15 декември 2017
-„ Обезбедување на поголема финансиска стабилност на општините преку зголемување на зафаќањата од ДДВ и од персоналниот данок на доход на 10% односно најмалку 30%, во полза на општините. Изземње на општините од плаќањето на судските такси и нивно изедначување со останатите државни органи, кои не плаќаат за истото. Обврските за надомест од добиени тужбени барања за несоодветно применети постапки за експропријација, спроведени пред неколку децении, да ги преземе државата, а не општините. Во иднина се што ќе експропира општината да се запишува како нејзин имот, наместо како сопственост на државата. Да се направат одредени корекции во однос на експропријацијата на легализираните објекти што се наоѓаат на главни инфраструктурни артерии. Кога вработени од противпожарните служби се пензионираат да не се крати блок дотацијата, туку напротив потребно и нивно генерално зголемување. Исто така потребно е да се зголеми и износот на средствата од Фондот за локални патишта наменет за општините, кој беше драстично намален во 2009 година.“
14 декември 2017
Конститутивната седница на Комитетот на совети при ЗЕЛС се одржи на 12 декември, 2017 година во хотел “Изгрев”, Струга. На седницата, членовите на Комитетот беа запознаени со улогата, обврските и активностите на овој орган предвидени со Статутот на ЗЕЛС. Согласно дневниот ред членовите избраа претседател и двајца потпретседатели на ова тело. Едногласно, за претседател на Комитетот на советите при ЗЕЛС беше изгласан г-дин Томе Солевски, Претседател на совет на општина Кочани, претставник од источниот регион, додека за потпретседатели беа избрани Претседателот на совет на општина Гостивар, г-дин Насир Муслиу, како претставник од Полошкиот регион и Претседателот на совет на општина Гази баба, г-дин Тони Бојковски, како претставник на Скопскиот регион.
7 декември 2017
На 6 декември 2017 година, на покана на Министерството за транспорт и врски, по подолга пауза, се одржа состанок на работната група формирана за утврдување на нова предлог Методологија за процена на пазарната вредност на недвижен имот. На состанокот присуствуваа претставниците на ЗЕЛС и Градот Скопје, претставници на Министерство за транспорти и врски и претставници на Комората на проценувачи. Како членови на ЗЕЛС во оваа работна група, ЗЕЛС ги покани претставниците на општините Кочани, Могила, Боговиње, Штип, Тетово, Битола и Охрид.
5 декември 2017
Илија Јованоски, градоначалник на Општина Прилеп е новиот претседател на Надзорниот одбор на ЗЕЛС. Вака гласаа членовите на ова тело, на својата конститутивна седница, што се одржа на 1 декември, 2016 година во хотелот „ Изгрев“ во Струга, по нивниот избор од страна на Генералното собрание, на 29 ноември, 2017 година, во Скопје. Јовановски се заблагодари за довербата и истакна дека ќе работи активно и посветено.
5 декември 2017
Управниот одбор ан ЗЕЛС на 1 декември, 2017 година, во хотелот „Изгрев“, во Струга ја одржа втората седница. Присутните го разгледаа Планот за јавни набавки на ЗЕЛС, за 2018 година и истиот го усвоија. Под точката разно претседателот на ЗЕЛС, Петре Шилегов, истакна дека на дводневниот форум на градоначалници што се одржа во истиот хотел, на 30 ноември и на 1 декември, 2017 година, локалните власти веќе изнеле голем број на предизвици со кои се соочуваат, како и предлози за нивно надминување, па стручната служба на ЗЕЛС истите ќе ги утврди и сублимира. За збор се јави градоначалникот на општина Куманово, Максим Димитриевски, кој го покрена прашањето околу наплатата на долговите на општините кои во целост не ја исполниле обврската за исплата на членарината кон ЗЕЛС.
4 декември 2017
„ Децентрализацијата повторно во фокус“ беше темата на форумот на градоначалници што се одржа на 30 ноември и 1 декември, 2017 година, во хотелот „Изгрев“ во Струга, во организација на УНДП, во рамките на проектот “Подобрување на општинското управување”, финансиски поддржан од Европската Унија. Обраќање пред присутните градоначалници и претставници од одделенијата за финансии од локалната власт имаа министерот за локална самоуправа, Сухејл Фазлиу, заменик министерот за финансии, Ширет Елези и заменик министерот за локална самоуправа Дејан Павлески, потоа шефот на Делегацијата на Европската Унија, Самуел Жбогар и постојаната претставничка на УНДП, Луиза Винтон. На форумот му се обрати и Премиерот на Република Македонија, Зоран Заев, како и претседателот на ЗЕЛС, Петре Шилегов.
4 декември 2017
Излезе од печат најновото, четврто издание на „Прирачникот, водич низ надлежностите за новоизбраните градоначалници и членовите на советите на општините“, што го подготви стручната служба на ЗЕЛС како проширено четиво, во согласност со законските и други промени настанати во претходните четири и пол години. Бесплатен примерок од Прирачникот ќе добијат сите советници и градоначалници, со цел побрзо и поефикасно „фаќање чекор“ со обврските во локалната власт, а од особена полза ќе им биде на оние кои за прв пат ќе се соочат со извршувањето на локалните надлежности. Во ова издание дополнително се осврнуваме на улогата на Советот на единицата на локалната власт, односно на активностите и надлежностите што ги извршуваат општинските советници. Дизајнот и печатењето е поддржано од проектот „Зајакнување на општинските совети“, финансиран од Швајцарската агенција за развој и соработка и спроведуван од УНДП.
1 декември 2017
Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија (ЗЕЛС) им ја честита победата на сите градоначалници и на сите советници кои ја добија довербата од граѓаните на локалните избори што се одржаа во октомври, оваа, 2017 година. Исто така, им посакува успешна реализација на зацртаните планови и проекти во општината и, се разбира, континуирана соработка со ЗЕЛС -Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија. Веќе традиционално, по трет пат, „Гласилото на ЗЕЛС“ што излегува веднаш по локалните избори, го посветуваме на објавување на кратките биографии на сите градоначалници. Забележавме дека одреден број на советници, но и на лица што биле вработени во општинската администрација, сега ја зазедоа челната позиција во општината. Исто така, има и градоначалници и советници кои оваа функција ќе ја извршуваат повторно, или по трет, четврти, па дури и петти пат. Сето тоа укажува дека имаме одлична комбинација на наталожени искуства и добро познавање на предизвиците со кои се соочува локалната власт, но и на нова енергија која е подготвена да внесе нови идеи и ентузијазам за натамошно развивање на процесите на децентрализацијата во нашата земја.
30 ноември 2017
По локалните избори што беа спроведени во октомври, оваа година, Генералното Собрание на ЗЕЛС ја одржа конститутивната седница со новиот состав на делегати. Ова највисоко тело на ЗЕЛС,на својата прва седница, што се одржа на 29 ноември, 2017 година, во хотелот Александар палас, гласаше и ги утврди членовите на останатите тела на Заедницата, односно го избра составот на Управниот одбор на ЗЕЛС, на Надзорниот одбор и на Комитетот на Советите.

Погледнете во нашата архива на вести
Прирачник за новоизбраните градоначалници и советници на општините


Е - Градежна дозвола
Електронска градежна дозвола

Градежно Земјиште
GRADEZNO ZEMJISTE

Гласило

Стратешки план 2011 - 2015

Родова еднаквост
ЗЕЛС е-услуги

© Copyright ЗЕЛС 2009, Сите права се задржани.