ЛОГИН ИЗБОРНИК
Login Izbornik

Вашата еmail адреса
за најава на ЛОГИН
еmail листатаЗа Одјава
 
18 септември 2014
Соглассно известувањето од Центарот за управување со кризи , можен е прекин на електрична енергија во објектот на ЗЕЛС на 19.09.2014 во период од 09.00 часот до 15.00 часот. Прекинот може да влијае и на системот за е-услуги во ЗЕЛС вклучувајќи ги и електронскотот издавање на одобрение за градење - www.gradezna-dozvola.mk и регистарот на градежно земјиште - системот за е-аукции за градежно неизградено земјиште www.gradezno-zemjiste.mk.
18 септември 2014
Соглассно известувањето од Центарот за управување со кризи , можен е прекин на електрична енергија во објектот на ЗЕЛС во период од 09.00 часот до 15.00 часот. Прекинот може да влијае и на системот за е-услуги во ЗЕЛС вклучувајќи ги и електронскотот издавање на одобрение за градење - www.gradezna-dozvola.mk и регистарот на градежно земјиште - системот за е-аукции за градежно неизградено земјиште www.gradezno-zemjiste.mk.
15 септември 2014
ЈАВЕН ПОВИК за пријавување на такси возачи вработени во правни лица лиценцирани за такси дејност од општините во Република Македонија за посетување на обука за изучување на англиски јазик
12 септември 2014
Програмата „Форуми во заедницата“ поддржана од Швајцарската агенција за развој во соработка со ЗЕЛС објавува ОГЛАС за пријавување на општините за спроведување на БУЏЕТСКИ ФОРУМ во текот на 2014 година Програмата „Форуми во заедницата“ претставува платформа за развој која има за цел: (1) граѓаните да го подобрат сопствениот живот преку свое учество и со сопствени идеи и 2) локланите власти да развиjат транспарентно и отчетно владеење. Програмата има за цел да го поддржи граѓанското учество и развојот на заедниците на локално ниво преку организирање на форумски сесии. Преку буџетски форуми општината заедно со граѓаните ќе го креира општинскиот буџет за 2015 година.
12 септември 2014
Во просториите на ЗЕЛС, на 11 септември, 2014 година, делегација од Република Србија, предводена од државниот секретар на Министерството за градежништво, сообраќај и инфраструктура, Александра Дамјановиќ, се запозна со Проектот „ Електронски дозволи за градба“, што во Република Македонија, официјално започна да се имплементира од 1 јуни, 2013 година. Во рамките на оваа делегација присуствуваа и претставници од локалната власт, градоначалникот на Сремска Митровица, Бранислав Недимовиќ и помошникот на градскиот архитект на градот Белград, Данијела Корица, како и претставник од Агенцијата за стопански регистри на Република Србија. На состанокот присуствуваа и претставници од Националната алијанса за локален економски развој (НАЛЕД) потоа од националната асоцијација на локални власти на Србија (СКГО), претставници од ГИЗ и од Проектот за унапредување на условите за стопанисување на УСАИД. Оваа посета следи по прелиминарните разговори што на 26 август, оваа година се водеа во ЗЕЛС, од страна на претставници на Отворен регионален фонд- ОРФ ( формиран од ГТЗ, Германско друштво за соработка ) од УСАИД Проектот од Србија и од НАЛЕД, за можностите за пренесување на искуствата на ЗЕЛС за воведување на оваа електронска алатка и во Република Србија.
12 септември 2014
Заедницата на единиците на локалната самоуправа – ЗЕЛС и Сојузот на стопански комори–ССК ја продолжуваат реализацијата на втората фаза од Програмата „Сертификација на општини со поволно деловно опкружување во Југоисточна Европа – БФЦ-СЕЕ “. По објавувањето на конкурсот и селектирањето на новите четири општини Богданци, Гази Баба, Прилеп и град Скопје, кои покажаа заинтересираност да се стекнат со овој значаен регионален сертификат, ЗЕЛС тренинг центарот пристапи кон реализација на обука за претставниците од овие локални власти. На обуката се приклучи и тимот од општината Штип, што треба да го финализира претходно започнатиот процес на сертификација. Целта на оваа дводневна обука, што се организира на 09 и 10 септември, 2014 година во ЗЕЛС тренинг центарот, беше општините да се запознаат со идејата и значењето на БФЦ-СЕЕ Програмата, а пред се попрецизно да ги осознаат условите за исполнувањето во 12-предвидени критериуми, потребни за стекнување на сертификатот. Секоја општина самостојно ги утврди членовите на сопствениот тим, кој, беше препорачано, да биде составен од пет до седум претставници од раководни позиции во општината од областа на ЛЕР, финансии, урбанизам, односи со јавност, ИТ, човечки ресурси и друго, со цел стартно обезбедување на висока посветеност за исполнување на преземената активност. Обуката ја реализираше тим од пет евалуатори, кои го положија испитот за сертифицирање на евалуатори од Програмата „Сертификација на општини со поволно деловно опкружување во Југоисточна Европа – БФЦ-СЕЕ “.
9 септември 2014
Проект на Европската унија и Советот на Европа: Унапредување на човековите права и заштитата на малцинствата во Југоисточна Европа Повик за изразување интерес
2 септември 2014
Активностите на ЗЕЛС и напредокот на децентрализацијата во нашата земја се повеќе предизвикуваат интерес кај поголем број асоцијации на локални власти од другите земји, но и кај странски донаторски организации и невладини здруженија од земјите од регионот кои покажуваат иницијативи за соработка, особено во делот на имплементирање на добрите практики што ЗЕЛС ги развива за своите членки- општините во Македонија, во делот на електронските услуги.
1 септември 2014
Делегација на Република Македонија учествуваше на Вториот самит на локални лидери Кинескиот инвестициски форум, што се одржа на 28 и 29 август, 2014 година, во Прага, Република Чешка, меѓу претставници од Народна Република Кина и од земјите од Централна и Источна Европа. Во рамките на македонската делегација која беше предводена од министерот без ресор, м-р Бил Павлески, како претставници од локалните власти од земјава, учествуваа претседателот на ЗЕЛС, Коце Трајановски и потпретседателот на ЗЕЛС, Невзат Бејта. Во името на Заедницата на единиците на локалните власти на Република Македонија- ЗЕЛС, градоначалникот на град Скопје и претседател на ЗЕЛС, Коце Трајановски, на свечена церемонија, го потпиша писмото за намери, со кое се подржува „ Основањето на здружението гувернери на провинции на Кина –ЗЦИЕ“,како што е наведено во Директивите на Букурешт за соработка помеѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа и се согласува со релевантни содржини на Меморандумот за разбирање помеѓу Министерството за внатрешни работи на Република Чешка и Секретаријатот на за соработка помеѓу Кина и земјите од ЦИЕ за поттикнување на основање на Здружението. Во име на ЗЕЛС , Трајановски потпиша заеднички интерес за приклучување во Здружението, кога истото ќе биде основано. Имено, улогата на ова Здружение е во неколку области:промоција на односите помеѓу Кина и ЗЦИЕ, вклучувајќи ја Република Чешка, поддршка на активно ангажирање на иницијативите за соработка, придонес во развивање на економската соработка (бизнис и инвестиции), соработка во туризмот, наука, истражување, здравство, образование,културна размена и други области на заедничка соработка, потоа организирање на состанок на локалните лидери на Кина- ЗЦИЕ на секои две години како и организирање на други состаноци и средби.
1 септември 2014
Советот на Европа објави јавен повик за аплицирање за мали грантови, во рамките на Проектот „ Унапредување на човековите права и заштитата на малцинствата во Југоисточна Европа“. Овој повик е наменет за сите мултиетнички општини во Југоисточна Европа (Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Србија, поранешна југословенска Република Македонија и Косово. Проектните грантови на Советот на Европа се ограничени на ЕУР 18.000,00 по општина. Избраните општини ќе придонесат со средства во износ од 10% од вкупниот буџет на проектот, кој следствено не треба да биде поголем од ЕУР 20.000,00. Општината може да учествува со парични средства или со различни друг вид придонеси (човечки ресурси, административни или патни трошоци).

Погледнете во нашата архива на вести
Јавен повик-Такси возачи

Е - Градежна дозвола
Електронска градежна дозвола

Градежно Земјиште
GRADEZNO ZEMJISTE

ЗЕЛС е-услуги

План за обуки 2014

Гласило

Ново - Годишен извештај

Монографија 40 години© Copyright ЗЕЛС 2009, Сите права се задржани.